BlankOpcje przeglądania
Kategorie
Cena
  • od
    do
Nowość

HERBATY

Herbaty

Herbata – czyli liście kamelii chińskiej, które poddane odpowiednim procesom suszenia i fermentacji służą do przygotowania pysznego, bogatego w dobroczynne dla organizmu substancje. Można ją często spotkać w towarzystwie różnych dodatków, które zmieniają nie tylko jej smak, lecz także właściwości. Nieważne, czy najbardziej lubimy ją czystą i mocną, czy subtelną i z domieszką suszonych owoców, kwiatów lub ziół – każda jej forma łączy jej koneserów na całym świecie.

 

Tysiąclecia wschodniej tradycji

Aby zgłębić historię herbaty, należy udać się do Chin, gdzie legendy głoszą, że pierwszy raz ten aromatyczny napar przygotowano aż trzy tysiące lat przed naszą erą – i to zupełnie przypadkowo. Obecność herbaty w chińskiej tradycji i kulturze była od wielu wieków silnie zaznaczana, a teksty o tej wspaniałej roślinie i ceremoniach zbudowanych wokół zaparzania jej liści można odnaleźć już we wczesnośredniowiecznych traktatach.

Mimo niezaprzeczalnych walorów smakowych i pozytywnego wpływu na zdrowie, herbata w średniowieczu podbiła serca Japończyków, lecz nie rozpowszechniła się poza nacjami dalekiego wschodu. Jej podróż w celu podboju świata rozpoczęła się dopiero w XVII wieku dzięki popularyzacji handlu morskiego. Szybko doceniono jej wartość na najwyśmienitszych dworach europejskiej arystokracji. Współcześnie napój ten jest znany i ceniony na całym świecie, a mnogość jego odmian, sposobów podawania i wariantów smakowych sprawia, że wyzwaniem jest odnaleźć swoją ulubioną.

 

Moc właściwości oraz zastosowań

W niepozornych, herbacianych listkach skrywa się pokaźny bukiet korzyści dla organizmu. Roślina ta jest bogata w przeciwutleniacze, które wyhamują zbyt szybki proces starzenia się tkanek. Znajdziemy w niej również pokaźny zestaw witamin – A, B1, B2, C, E i K. Herbata zawiera również teinę – czyli odmianę kofeiny występującą wyłącznie w liściach kamelii, której delikatna dawka pozytywnie wpływa na koncentrację i dodaje energii, lecz nie jest to ilość na tyle mocna, aby zniwelować jej kojące nerwy i redukujące stres właściwości.

Herbaty posiadają również właściwości regulujące trawienie. Czarna dzięki właściwościom bakteriobójczym często jest wykorzystywana do łagodzenia bólu brzucha, niestrawności lub objawów zatrucia, a czerwona i zielona usprawniają metabolizm, dzięki czemu są doskonałym wspomaganiem w staraniach o utratę kilogramów.

 

Szeroka paleta barw – o gatunkach herbat

Wszystkie herbaty powstają dzięki tej samej roślinie, czyli kamelii, lecz można wyróżnić różne jej odmiany, które różnią się długością i intensywnością procesu ich fermentacji. Każda z nich jest ma swoje wady i zalety i balansuje w sobie różne korzyści z picia tego dobroczynnego naparu.

Najbardziej popularna, czarna herbata wyróżnia się gorzkawym, intensywnym smakiem, korzystnym wpływem na układ krwionośny i koncentrację, wspomaga także organizm w walce z infekcjami. Herbata zielona swój subtelny charakter zawdzięcza ominięciu procesu fermentacji w jej produkcji, co pozwala jej zachować największą ilość witamin wśród wszystkich odmian. Wpływa również pozytywnie na nastrój, pomagając uspokoić zszargane nerwy. Herbatę białą produkuje się z młodych pączków liściowych, co sprawia, że jest niezwykle bogata w przeciwutleniacze. Wyróżnia ją również wysoka zawartość kofeiny, która dodaje pijącemu energii i motywacji do działania. Herbata czerwona, czyli Pu-erh, zawdzięcza swoją barwę skróconemu procesowi fermentacji, który zostawia na listkach charakterystyczne, purpurowe ślady. Najbardziej ze wszystkich odmian pobudza metabolizm, co sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób odchudzających się. Herbata oolong, znana również jako herbata smocza lub turkusowa, jest wyjątkowo bogata w antyoksydanty, dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się tkanek.

 

Nie tylko gatunki!

Warto zaznaczyć, że herbata może różnić się nie tylko gatunkiem. Przez wiele lat trwania herbacianej kultury wykształciły się mnogie sposoby jej podania. Najczęściej spotykamy ją w towarzystwie miodu lub cukru i soczystego plastra cytryny, a w ciepłych miesiącach na popularności zyskuje herbata mrożona z owocami. Mieszkańcy Indii lubują się w napoju zwanym Masala Czaj, co oznacza dosłownie "herbata z przyprawami", a powstaje z mieszanki czarnej herbaty, mleka i aromatycznych przypraw, z kolei w państwach zachodnioeuropejskich regularnie pija się złocistą, mleczną bawarkę.

Na popularności zyskuje również Matcha – japońska sproszkowana zielona herbata o charakterystycznej barwie intensywnej zieleni, którą wyróżnia wysoka zawartość korzystnych dla zdrowia, pochodzących z liści herbaty substancji. Z łatwością wpasujesz ją nie tylko do klasycznych napojów, lecz także domowych słodyczy, puddingów chia czy owocowych koktajli.

Warto zaznaczyć, że istnieją również herbatki owocowe na bazie hibiskusa - wyróżnia je to, że listki hibiskusa zastępują w niej... liście kamelii, czyli herbatę. Dobrej jakości herbata owocowa wyróżnia się dużą zawartością suszonych owoców i przypraw, które nadają jej smak i charakter. Hibiskus nie zawiera teiny, przez co napar nie ma właściwości pobudzających, jest jednak bogaty w witaminę C.

Osobliwym przypadkiem jest również Rooibos - afrykańska roślina, która nie jest spokrewniona z kamelią chińską, jednak da się na jej bazie przyrządzić pyszny, herbaciany napar. Rooibos wyróżnia jego charakterystyczny, miodowy smak i zupełny brak goryczy. Z herbatą łączy go jednak równie wysoka zawartość przeciwutleniaczy oraz korzystny wpływ na trawienie.

 

Ajurwedyjskie przepisy na rzecz zdrowia i planety

Herbaty Yogi Tea to szeroki wybór kompozycji odmian połączonych ze starannie dobranymi ziołami, przyprawami i owocami, opartymi na tradycyjnych recepturach medycyny ajurwedyjskiej. To marka, która stawia na najwyższą jakość upraw, na podstawie których komponuje swoje produkty, łącząc ją z zachowaniem szczególnej troski o ekologię i dobro planety. Dzięki intrygującym połączeniom wyłącznie organicznych składników herbaty Yogi Tea charakteryzują się niezwykle intensywnym smakiem i aromatem, w którym łatwo się zakochać.

Znajdziesz wśród nich herbaty funkcyjne, które wspomogą Twoje drogi oddechowe, pomogą uśmierzyć ból brzucha, wspomogą leczenie stanów zapalnych w gardle lub ułatwią zasypianie. Dla miłośników wypoczynku przy kubku pachnącego naparu idealne będą mieszanki wpływające pozytywnie na nastrój, takie jak Chwila spokoju, Dobry nastrój lub Powitanie słońca. Jeżeli zaś poszukujesz nietuzinkowych połączeń smakowych, z pewnością uwiodą Cię ich intensywne, indyjskie mieszanki, takie jak Choco Chai, Sweet Chai czy też Himalaya Chai. Wielbicielom pachnących ziół i przypraw przypadną do gustu napary o intrygujących smakach, takich jak czekolada, chili i lukrecja, pomarańcza i kurkuma lub cynamon, szałwia i oregano. Dla miłośników subtelnych napojów o delikatnym, kwiatowo-owocowym charakterze doskonałą propozycją będzie herbata różana, biała herbata z aloesem bądź ta z żurawiną i hibiskusem. A jeżeli nie wiesz, na co się zdecydować – postaw na zestaw sześciu smaków w jednym opakowaniu, w którym poznasz różnorodność mieszanek Yogi Tea!

Blank do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl